Fördelar och nackdelar med att grunda företag

Fördelar och nackdelar med att starta företag

Fördelar med att grunda företag

De som grundar företag letar ofta efter flexibiliteten och friheten att fatta egna beslut. Fördelar framför att köpa ett företag är till exempel att man kan välja plats, lokaler, utrustning och leverantörer från början. Vidare att från starten kunna välja egen personal och utbilda dem vidare för företagets behov, helt enkelt att skapa en egen företagsprofil.

Till sist, det finns inga gränser för vem som kan bli en bra entreprenör. Du behöver inte nödvändigtvis ha en högskoleexamen, en massa pengar på banken eller till och med affärserfarenhet för att starta något som kan bli en lönsam verksamhet. Men vad du behöver är en stark affärsplan och drivkraft.

 

Nackdelar med att grunda företag

Bland nackdelarna återfinns till exempel:

  • Att analysera och göra en riskbedömning tar tid och pengar
  • Finansiering vid starten kan bli svårt
  • Att bygga goodwill tar tid
  • Leverantörer kan initialt inte ge förlängd krediten
  • Tar tid att göra verksamheten lönsam – om någonsin

 

Även om du vet att du har gjort allt rätt från början så kan konkurrenter slå ut verksamheten ganska omgående. Särskilt om de har funnits länge på marknaden då de enkelt kan erbjuda en liknande produkt / tjänst som din men till en lägre kostnad.

Veckans Affärer 2016 konstaterade det faktum att var tredje nystartat företag går i konkurs inom tre år. Vidare att finansiering av företaget är lika viktigt för att driva företaget framåt som i uppstartsfasen.


Hur blir du en framgångsrik företagsägare?

Till sist, överväg att köpa ett lönsamt företag inom den bransch du är intresserad av – då har du en verksamhet som bevisligen visar sig fungera. De lönsamma företag som är till salu säljs normalt av personliga skäl. Det kan vara att ägaren börja närma sig pensionsåldern och har ingen att lämna över det till. Eller så kanske ägaren har tröttnat och vill göra något annat.